МОЛЯ ИЗЧАКАЙТЕ, СТРАНИЦАТА СЕ ЗАРЕЖДА

+359 82 819 911; +359 82 834 339kocruse@abv.bg; info@kocruse.comгр. Русеул. Независимост 2
  • Български
  • Английски

Живописни платна оформиха терапевтично арт пространство в Онкото

27.07.2020 0
IMG_0989-Medium.jpg

Картини на над 40 български художници оформиха терапевтично арт пространство във фоайетата на Комплексния онкологичен център в Русе. Част от творбите са подредени и на деветия етаж в Хирургическия блок, а идеята е да създават позитивно настроение у пациентите и да им помагат в битката с болестта.

Изложбата е част от инициативата „Продължаваме“, която стартира преди време в Националната онкологична болница в София. Един от двигателите е художникът Димитър Анастасов. „За мен това е най-прекият контакт между изкуството и публиката, а тук е мястото, където и можем духовно да помогнем на хората, които се борят за живота си. Идеята на инициативата „Продължаваме“ е точно това – чрез изкуство, чрез духовно преживяване да помогнем за оздравяването на болните, които се борят с това заболяване“, казва той.

Колегата му Георги Свещников определя събитието като вид експеримент. „Дано да може хората, влизайки тук в болницата, със своите скърби и притеснения, малко от малко да видят поне, че животът продължава и затова и надсловът е „Продължаваме““, споделя той.

Това не е първата подобна инициатива на Онкодиспансера. Фоайетата и преди са били изпълнени с рисунки, само че на деца от детските градини и Училището по изкуствата.

„Със сигурност всичко, което ти създава положителни емоции, те амбицира да живееш, да продължиш да живееш. Т.е. просто изкарва хората от меланхоличните и депресивни мисли. Изобразителното изкуство има много силен ефект върху позитивното мислене на хората“, казва управителят на КОЦ-Русе д-р Камен Кожухаров.
Изложбата ще продължи няколко месеца, като периодично ще бъдат показвани и нови картини.източник: Русе медия
Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *
Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД

Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД

В случай на нужда от спешна медицинска помощ, моля, обадете се незабавно или елате в нашия център!

082 819911


Политика – лични данни


Телефон: 082 819911
Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД | 2020 Всички права запазени © WebDesign by VVM DesignКомплексен Онкологичен Център Русе ЕООД | 2020 Всички права запазени© WebDesign by VVM Design