МОЛЯ ИЗЧАКАЙТЕ, СТРАНИЦАТА СЕ ЗАРЕЖДА

+359 82 819 911; +359 82 834 339kocruse@abv.bg; info@kocruse.comгр. Русеул. Независимост 2

Здравната дисциплина в България не е на необходимото ниво

09.05.2021 0
-р-Евгений-Назъров.jpg

ЗДРАВНАТА ДИСЦИПЛИНА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е НА НЕОБХОДИМОТО НИВО

Д-р Евгений Назъров – акушер – гинеколог към КОЦ-Русе

На 8 май отбелязваме Световния ден за борба с рака на яйчника. По този повод, днес ви срещаме с д-р Евгений Назъров – акушер – гинеколог към Комплексния онкологичен център в Русе.

Д-р Назъров, пренебрегва ли българската жена гинекологичното си здраве?

В известна степен твърдението е вярно. Факт е, че се откриват малък процент предракови заболявания защото няма изявени клинични симптоми и не всички жени ходят на редовни профилактични прегледи. Здравната дисциплина в България не е на необходимото ниво. В България с по-голяма охота се заделят време и средства за обслужване на личния автомобил, отколкото да се отиде на регулярен профилактичен преглед.

Кои са най-ясните симптоми, които показват, че имаме сериозен гинекологичен проблем?

При рак на маточната шийка, в зависимост от стадия, основни симптоми са: кървене при полов акт, кървене извън менструален период, кървене след менопауза. Други симптоми са болките в таза, болки при полов акт и наличие на бъбречна недостатъчност при напреднал стадий на онкологичното заболяване. При рака на маточно тяло основен ранен симптом е гениталното кървене. Проявява се като прекомерно кръвотечение от влагалището по време на менструацията или извън нея. Отново може да има болки ниско в корема и течение с неприятна миризма, която се дължи на некротични промени като следствие от тумора. При рака на яйчника е характерно, че много от симптомите имитират други заболявания. Голям процент от злокачествените новообразувания на яйчника се откриват в напреднал стадий. Някои от симптомите са: тежест и течност в корема, гадене, повръщане, обща умора, отслабване на крайниците и увеличаване на обиколката на талията.

Кои са най-често срещаните онкогинекологични заболявания?

В КОЦ Русе се водят на регистрация пациенти с онкологични заболявания от Русенска, Разградска и Силистренска област. С рак на маточната шийка има регистрирани 1323 пациентки. С рак на матката са 1326, а с рак на яйчника – 502 пациентки. Как помагат профилактичните прегледи в борбата с онкозаболяванията? При профилактичен преглед могат да се открият безсимптомни и предракови и начални ракови заболявания. Това означава по-кратко и по-успешно лечение. За по-напредналите онкологични заболявания лечението е винаги по-продължително с променлив успех.

Колко често трябва да се правят гинекологични прегледи според възрастта на жената?

Поне веднъж годишно трябва да се направи гинекологичен преглед с взимане и изследване на цитонамазка. При показания се извършват и други изследвания. В заключение искам да отбележа, че в КОЦ Русе са регистрирани около 22 000 онкологични пациенти. Поради епидемичната обстановка много от тях пропускат периодичните си диспансерни прегледи с придружаващите ги лабораторни и образни изследвания. Работейки и в КОВИД структурата на КОЦ Русе, твърдя, че ситуацията е вече доста по-оптимистична в сравнение с ноември, декември 2020 година и април 2021 година. Затова апелирам към всички пациенти, пропуснали прегледите си, да дойдат при нас, за да можем с колегите да се погрижим навреме за тях.Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *
Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД

Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД

В случай на нужда от спешна медицинска помощ, моля, обадете се незабавно или елате в нашия център!

082 819911


Политика – лични данни


Телефон: 082 819911
Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД | 2020 Всички права запазени ©

WebDesign by VVM DesignКомплексен Онкологичен Център Русе ЕООД | 2020 Всички права запазени© WebDesign by VVM Design