МОЛЯ ИЗЧАКАЙТЕ, СТРАНИЦАТА СЕ ЗАРЕЖДА

+359 82 819 911; kocruse@abv.bg; info@kocruse.comгр. Русеул. Независимост 2

Изложба на русенско дарование в онкологията закри официално първи етап от детското направление на арт инициатива „Продължаваме“

23.04.2024 0
FB_IMG_1713861163426.jpg

 

 С откриването на изложбата „Слънчева обич“ на 10-годишната Деа Радева в Комплексен онкологичен център – Русе арт инициативата с хуманна кауза „Продължаваме“ постави официално финала на първи етап от детското си направление.
Чрез него през последните 3 години с подкрепата на десетки училища, детски градини, образователни, социални и културни центрове, бизнеси и индивидуални дарители до организаторите достигат близо 1000 рисунки, сътворени от деца от цялата страна. Аранжирани от екипа върху картонени пана, или сътворени от подрастващите директно върху кръгове, които арт инициативата предоставя на всички желаещи да участват в „Торта“ – финалната кампания в рамките на споменатото ѝ направление – океан от творби, дело на малките големи достигна, усмихна стените и допринесе за по-приветливата обстановка в педиатричните отделения на болниците в Ихтиман, Ловеч, Етрополе, Плевен, Видин, Кубрат и София.
Изложбата на талантливата ученичка от 4.а клас на ОУ „Иван Вазов“ бе уважена от ръководството и персонала на КОЦ-Русе, родители, преподаватели, приятели и съученици, зарадва пациенти. За „Продължаваме“ тя бе своеобразен край и новото начало.
„Със „Слънчева обич“ официално закриваме първи етап от детското си направление. Вторият е съвсем близо. Стартираме през май. С него ще продължим да усмихваме още педиатрични отделения в държавни болници из цялата страна, но вече със съдействието на професионални художници. Първа спирка ще е педиатрията в Перник, застрашена от закриване преди години. Тя ще бъде преобразена с плакати с приказни герои и сюжети, дело на известния илюстратор Спас Спасов, отпечатани безвъзмездно от изключителните професионалисти и посланици на Доброто PrintGround“, сподели на откриването Лора Касабова – национален координатор на „Продължаваме“.
Арт инициативата акостира за пръв път в КОЦ-Русе в края на юли 2020 г. Именно тук, известният график и автор на логото на „Продължаваме“ – Димитър Анастасов, (Светла му памет!) открива и първото в страната арт терапевтично простанство с периодично сменящи се експозиции. От тогава до сега картините по стените на лечебното заведение, дело на професионални художници от цялата страна, са подменяни няколко пъти.
„Имахме доверието и подкрепата на ръководството в лицето на д-р Камен Кожухаров, още тогава, за което сме му изключително признателните и благодарни. Сега той ни предостави цяла стена, за да представим рисунките върху кръг на талантливата Деа и заедно с преподавателите ѝ да подкрепим нейните първи творчески стъпки.
Срещнах творчество ѝ една сутрин съвсем случайно в социалните мрежи. Рисунъкът ѝ буквално ме отвя. Същият ден я намерих чрез майка ѝ. Предизвиках Деа да рисува върху символа на Земята, плодородието, единството, безкрайността, съвършенството и така участва в кампанията ни „Торта“. Не просто прие, а и се справи като истински професионалист. Резултатът виждате зад мен“ – завърши развълнувано Лора.
Екипът на „Продължаваме“ изненада малката художничка със специален двоен подарък – меденки с всички 19 картини от изложбата ѝ и подложки за чаши със селекция от творбите.
Рисунка от първата самостоятелна изложба на Деа бе избрана и за лице на следващата лимитирана серия картички на националната кампания „Здравето е път – изкуството спътник“, прозоваваща за лична отговорност към собственото здраве и доживотна ангажираност в неговото поддържане, която арт инициатива „Продължаваме“ осъществява със съдействието на високоуважавани млади български лекари. До момента кампанията е подкрепена от специалиста по ендокринология и експерт в лечение на затлъстяването, д-р Явор Асьов, практикуващ в София; д-р Мирослава Досева от Стара Загора – специалист от хранене и диететика и организатор и водещ на „Детски кулинарни работилници с д-р Мира“ и д-р Силвен Иванова – лекар специализант по Лъчелечение в КОЦ-Русе.
„Всяко детство е магично, всяко дете притежава определен потенциал за развитие и има свои силни страни.
Всичко израства и се развива, когато е обичано и старателно обгрижено – цветя, деца, хора, семенца, живот.
Нека обичаме, нека се грижим, нека ни е грижа!
Изкуството влиза в невидим диалог с душата на човека; диалог, който доказано лекува.
Нека му даваме все повече простанство и възможности да се осъществява, нека подкрепяме тези, които му помагат да говори отвъд думи, особено децата, защото те са нашето светло бъдеще“ – призова за финал националния координатор на арт инициативата.

 Напишете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *
Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД

Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД

В случай на нужда от спешна медицинска помощ, моля, обадете се незабавно или елате в нашия център!

082 819911


Политика – лични данни


Телефон: 082 819911
Комплексен Онкологичен Център Русе ЕООД | 2020 Всички права запазени ©

WebDesign by VVM DesignКомплексен Онкологичен Център Русе ЕООД | 2020 Всички права запазени© WebDesign by VVM Design